Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από σπόρους σησαμιού.
Είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα γλυκών και αλμυρών πιάτων.
Σύμφωνα με την βάση δεδομένων USDA National Nutrient,
μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) περιέχει:
16 γραμμάρια λίπους
6 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια ινών και 0 γραμμάρια
ζάχαρη) και
5 γραμμάρια πρωτεΐνης
30% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε θειαμίνη
24% σε μαγνήσιο
22% σε φώσφορο
14% σε σίδηρο και
12% σε ασβέστιο
Οφέλη για την υγεία:
Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ο φώσφορος, η λεκιθίνη, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο σίδηρος.
Είναι μια καλή πηγή Μεθειονίνης, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος.
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, για παράδειγμα, μόλις 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι παρέχει σχεδόν 23 mg ασβεστίου, το οποίο βοηθά να κρατάτε τα οστά σας ωραία και δυνατά.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5 και Β15.
Βοηθά στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των κυττάρων.
Βοηθά στη διατήρηση υγιούς τόνου του δέρματος και των μυών.
Έχει 20% πλήρη πρωτεΐνη, καθιστώντας την πηγή μεγαλύτερης πρωτεΐνης από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς.
Είναι εύκολο για το σώμα σας να χωνέψει λόγω του υψηλού αλκαλικού περιεχομένου, το οποίο είναι εξαιρετικό για την υποβοήθηση στην απώλεια βάρους.
Είναι υψηλό σε ακόρεστα λιπαρά (καλό λίπος!).
Αν έχετε παραβλέψει το ταχίνι στο παρελθόν, ίσως ήρθε η ώρα να του δώσετε μια ευκαιρία στη διατροφή σας. Το ταχίνι όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά σε αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το σώμα σας ευτυχισμένο και υγιές!
Μερικοί τρόποι να συμπεριλάβετε αυτό το καταπληκτικό φαγητό στην καθημερινή διατροφή σας περιλαμβάνουν:
Κάντε σαλάτα και προσθέστε dressing με ταχίνι, ελαιόλαδο, μηλόξυδο και φρέσκο κουρκουμά.
Συνδυάστε με λίγο σκόρδο και ρεβίθια για να φτιάξετε ένα νόστιμο χούμους.
Εάν θέλετε μια πιο γλυκιά επιλογή δοκιμάστε να κάνετε μπάλες πρωτεΐνης ή μπάλες κακάο με ταχίνι.
Φοίβη Κεβεζέ
Διαιτολόγος & Διατροφολόγος BSc
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου